hazenberg14.jpg

Om Prakash Gurjar wint Kindervredesprijs

Begin Pagina
Even voorstellen
De Mogelijkheden
Eindresultaten
Bronzen Meubels
De Processen
Kom met ons in contact

P E R S B E R I C H T

Om Prakash Gurjar wint kindervredesprijs

Strijd 14-jarige Jongen Tegen Kindslavernij Internationaal Erkend

Amsterdam, 19 november 2006

Zondagmiddag 19 november is de International Children’s Peace Prize in de Haagse Ridderzaal uitgereikt aan Om Prakash Gurjar. De viertienjarige jongen uit de buurt van Jaipur in India kreeg de prijs voor zijn moedige strijd tegen kinderarbeid en kindslavernij. De Kindervredesprijs werd uitgereikt door Frederik Willem de Klerk, de oud-president van Zuid-Afrika die samen met Nelson Mandela de Nobelprijs voor de Vrede won.

Om Prakash Gurjar werd op zijn vijfde weggehaald bij zijn ouders en doorstond drie jaar lang de verschrikkingen van kindslavernij. Na zijn bevrijding werd hij opgevangen in een ashram en kon weer naar school. Sinds Om Prakash in dit opvanghuis woont heeft hij een aantal opmerkelijke initiatieven genomen om aandacht te vragen voor kinderrechten. Zo vocht hij met succes tegen de onwettige bijdrage die van de allerarmste ouders nog gevraagd werd om hun kind naar school te laten gaan. Het resultaat: In de hele staat Rajastan werd het onderwijs voor ieder kind toegankelijk. Ook hielp hij mee om vele dorpen "Child Friendly" te maken, wat betekent dat alle kinderrechten worden gerespecteerd en kinderarbeid niet getolereerd wordt. Hij voerde daarnaast campagne om ouders te wijzen op het belang van geboorteregistratie, dat hun kinderen beschermt tegen uitbuiting en het recht geeft op gezondheidszorg en onderwijs. Eigenhandig zorgde hij ervoor dat meer dan 500 kinderen deze officiele papieren kregen. Hiermee wilde hij hen het lot van kindslavernij besparen dat hij zelf had ondergaan.

Jaarlijks wordt de International Children’s Peace Prize uitgereikt aan een kind dat zich op bijzondere wijze inzet voor de rechten van kinderen. De prijs bestaat uit een beeldje, de Nkosi, en een geldbedrag van $100.000, te besteden aan een kinderproject. Het beeldje is vernoemd naar de eerste prijswinnaar: Nkosi Johnson. Hij kreeg de prijs in 2005 postuum, vier jaar nadat hij op 12-jarige leeftijd overleed aan AIDS. Tijdens zijn korte leven streed hij met moed en succes voor de rechten van kinderen met HIV/Aids.

De International Children’s Peace Prize werd in 2005 in Rome gelanceerd door KidsRights in samenwerking met Nobel Vredesprijs Winnaars onder voorzitterschap van Michael Gorbatsjov. De Prijs ‘geeft een stem aan hen die geen stem hebben’: Kwetsbare kinderen als aidswezen, kinderprostituees, kindslaven en straatkinderen krijgen dankzij de prijs een podium om hun verhaal te vertellen. Initiatiefnemer KidsRights zet zich wereldwijd in voor kinderen die aan de rand van de samenleving staan.

 

Biografie van Om Prakash en rechtenvrije foto van de prijsuitreiking staan op www.thechildrenspeaceprize.org.

Voor meer informatie over KidsRights: www.kidsrights.info.

Perswoordvoerder Martijn de Greve (06-244 600 20) martijn@degreve.nl of Friso Aartse (06-24141616), f.aartse@zonnet.nl

2006.jpg

Enter supporting content here